header banner hema
Zwangerschapskalender

24 Weken zwanger

Het einde van het tweede trimester is in zicht nu je 24 weken zwanger bent. Je baby is op deze week ongeveer even groot als een maiskolf en heeft een lengte van 32 centimeter met een gewicht van ongeveer 560 gram. Je buik zal waarschijnlijk al flink gegroeid zijn en dat is natuurlijk niet gek aangezien je baby met de week zwaarder wordt. Daarnaast is je baarmoeder nu even groot als een voetbal!

lAlles voor je baby banner

De ontwikkeling van de baby bij 24 weken zwanger

Je baby wordt op dit moment nog beschermd door een dun laagje huidsmeer, vernix caseosa. Dit laagje gaat de komende weken verdwijnen. Als je baby te vroeg geboren wordt zal hij of zij dit laagje op zijn huid hebben. Dat ziet er dan uit als een witte waas. Kinderen die na 40 weken zwangerschap worden geboren hebben het witte laagje bijna niet meer.

Je baby had tot nu toe bijna geen vet. Dit vet gaat vanaf deze week toenemen en wel onderhuids. Het babyvet moet je kindje beschermen tegen de kou wanneer het straks geboren wordt. Om die reden worden kinderen die vanaf deze week al op de wereld komen eerst in een couveuse gelegd. Zo blijven ze warm en kunnen ze doorgaan met het ontwikkelen van vet en een goed gewicht. Als de baby ongeveer 2500 gram is, mag hij of zij uit de couveuse.

Wanneer je 24 weken zwanger bent en al vroeg bevalt is je baby al levensvatbaar. Dit betekent dat artsen vanaf dit moment er alles aan zullen doen om je baby in leven te houden. Uiteraard is het beter voor je kindje als hij of zij nog eventjes blijft zitten.
24 weken zwanger

24 Weken zwanger: De invloed van stress

Het gehoor van je baby is momenteel volledig ontwikkeld. Hierdoor kan je kindje gaan reageren op geluiden in zijn of haar omgeving. Bijvoorbeeld wanneer jij schreeuwende ruzie hebt of wanneer er harde geluiden om je heen zijn. Het kindje kan schrikken of reageren op jouw reactie. Dit maakt je baby ook vatbaar voor de stress die jij ervaart en hij of zij kan hier onrustig van worden. Probeer dus niet te veel hooi op je vork te nemen en neem altijd voldoende rust.

wehkamp zwangerschapskleding sale banner

Slaapritme van de baby

Je baby ontwikkelt nu een slaapritme en waakritme. Dat is ook één van de redenen waarom het belangrijk is voldoende rust te nemen wanneer je al vierentwintig weken zwanger bent. Als jij telkens in de weer bent en veel stress tijdens de zwangerschap hebt, zal dat het ritme van je baby verstoren. Dit kan zelfs na de bevalling nog merkbaar zijn aan het gedrag van je baby door veel te huilen.

banner winkelpromo

Het ritme van de baby is vaak niet gelijk aan jouw ritme. Vaak zelfs het tegenovergestelde. Als jij in de weer bent, wieg je jouw baby in slaap door jouw bewegingen. Maar ga je eens lekker liggen dan is de kans groot dat je baby besluit om even lekker in beweging te komen.

24 Weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van je baby van week tot week

Doorgaans slaapt je kindje tussen de 16 tot 20 uur per dag. Zo kan hij of zij door blijven groeien. De organen zijn nu al helemaal gerijpt met uitzondering van de longen. Je baby is wel al bezig met oefenen en ademt steeds vaker vruchtwater in. Het duurt nog maar een paar weken totdat ook de longetjes helemaal af zijn en je kindje buiten de baarmoeder kan overleven.

23 Weken zwanger 25 Weken zwanger

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019